Stukningar

En led som är stukad har utsatts för relativt stort våld men inte i sådan grad att skelettet har tagit skada.

En stukning är normalt smärtsam, ger en svullnad, värmeökning på leden och nedsatt funktion (rörlighet och vilja till belastning).

Behandlingen är att snarast möjligt lägga på ett kompressionsförband för att förhindra ytterligare svullnad och minska eventuell inre blödning i leden. Om möjligt får leden gärna kylas ner vilket minskar svullnaden. Smärtlindring med värktabletter rekommenderas. Håll gärna den stukade leden högt

Kontrollera regelbundet förbandet så att det inte sitter så hårt att det orsakar cirkulationsrubbningar till kringliggande kroppsdelar. Det måste då lossas helt så att cirkulationen återvänder och sedan göras om något lösare.

Bra att ha i sjukvårdslådan


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2021-12-27 02:31 och är visad 1439 gånger.