När och hur kalla på hjälp?

Om möjlighet finns så är det alltid bättre att kalla på hjälp en gång för mycket än en gång för lite. Känner du dig osäker, om personen börjar må sämre eller om skadan eller tillståndet känns eller uppenbarligen är allvarlig så är det sannolikt hög tid att kalla på hjälp.

Om tid finns så försök att dokumentera så mycket som möjligt innan hjälp tillkallas. Skriv ner så mycket fakta som möjligt, ta kort, ta fram förteckningen över vilka läkemedel som finns ombord så att kontakten med den som svarar kan hållas så saklig och effektiv som möjligt.

Nära land eller i hamn ringer man det lokala nödnummret. 112 inom Europa och exempelvis 911 i USA. Finns en satellittelefon ombord kan den naturligtvis användas. Kontrollera innan avfärd hur nödnummer rings på den i de länder ni planerar att besöka.

I Sverige är nödnumret för att nå SOS Alarm via satellittelefon är: +46-63-107 112. Den som ringer detta larmnummer hamnar i på SOS-centralen i Östersund som i sin tur ser till att anropet hamnar på rätt SOS-central.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2021-12-26 17:22 och är visad 1531 gånger.