Hälsa


Smittorisker

Utomlands finns bakteriekulturer som vi inte är vana vid liksom sjukdomar som vi inte är skyddad emot eller vana vid. För att skydda sig emot dessa krävs kunskap om de vägar de smittar.

Att dricka vatten av okänt skick är alltid en risk. På många platser i världen dricker vi helt i onödan köpt vatten i flaskor men det finns också många platser där detta i allra högsta grad är lämpligt. Notera att det i en del av ett land kan finnas bra vatten medans det i en annan del kan vara totalt otjänligt. Tänk också på att vatten får man i sig inte bara som ren dryck utan exempelvis också via läsk (speciellt sådan som blandas på plats vid försäljningslokalen).

Att hålla hårt på hygienen skyddar också emot smittor. Tvätta händerna regelbundet. Tänk på att virus inte dör av alkohol så tvål och vatten duger normalt mer än väl. Ger en restaurang ett intryck av att ha sämre hygien än andra restauranger i samma område - ät inte där.

Insekter och då speciellt myggor sprider många sjukdomar utomlands. Att skydda båten med myggnät, gå i långa kläder och använda myggmedel är några sätt att skydda sig.

Ät väl genomstekt eller kokt mat och undvika råa skaldjur och rå fisk. Undvik mat som stått framme länge i varmare klimat.

Att skala frukt som man kanske normalt inte skalar ger också ett skydd.

Att äta sköljd eller själv skölja mat, sallad, frukt och grönsaker i lokalt vatten innebär normalt ingen större smittorisk. Det är så lite vatten som finns kvar i det man äter. Skakar man av det man sköljt efter sköljningen så minskar risken ytterligare.

Att borsta tänderna i lokalt vatten går normalt bra. Detta då det är så lite vatten får i sig.


Vaccinationer


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2021-12-26 17:19 och är visad 1411 gånger.