Hypotermi

Hypotermi uppstår när kroppen inte klarar att bibehålla kroppstemperaturen på cirka 37°C. Redan vid 35°C uppträder hypotermi och ens förmåga till att göra saker och fatta rätt beslut är kraftigt påverkat.

Bara för att man fryser lider man inte av hypotermi. Att man fryser är kroppens försvar emot kyla och reaktionerna av att man bland annat huttrar är för att dessa rörelser bidrar till att behålla kroppsvärmen. Hypotermi är inte heller då fingrar, tår, näsa eller andra mindre delar av kroppen är kraftigt nedkylda eller ens förfrusna.

Hypotermi är således när kroppens organ är nerkylda.

Symptom på hypotermi vid olika kroppstemperaturer är;

  • 35°C frossa, dålig motorik och försämrat omdöme
  • 33°C kraftig frossa, händerna är oanvändbara, förvirring
  • 30°C avtagande frossa, kan ej gå, förstorade pupiller och kraftigt förvirrad
  • 30-28°C mycket långsam puls och andning, risk för hjärtsvikt
  • 27-25°C medvetslös, kan verka död

Störst risk för hypotermi vid segling är då en person hamnar i vattnet då vatten kyler cirka 25 gånger snabbare än luft. Är vattnet dessutom kallt så går nedkylningen mycket fort.

Ungefärlig tid för medvetande och överlevnad om man hamnar i vatten av olika vattentemperaturer framgår av tabellen nedan. Notera att motorik i fingrar, armar och ben minskar och upphör mycket tidigare än då medvetandet upphör och därmed förlorar man all möjlighet till att själv hjälpa till att bli räddad. Alla tider nedan förutsätter också att personen i fråga är iklädd en flyftväst. Om personen är vältränad, kryper ihop så att vattnet i kläderna cirkulerar så lite som möjligt, är kläd i mycket täta kläder och har den mentala inställningen att detta kommer att gå bra så ökar tiderna nedan markant.

Temperatur Medvetande Överlevnad
0°C Mindre än 15 minuter Mindre än 45 minuter
0-5°C 15-30 minuter 30-90 minuter
5-10°C 30-60 minuter 1-3 timmar
10-15°C 1-2 timmar 1-6 timmar
15-20°C 2-7 timmar 2-40 timmar
20-25°C 3-12 timmar 3-72 timmar
Mer än 25°C Mycket länge Mycket länge

Då en person har drabbats av hypotermi är det mycket viktigt att behandla personen korrekt.

En människa som har frossa och skakar har fortfarande en aktiv förmåga att värma upp sig inifrån och har då ännu inte drabbats av hypotermi. Ta in personen i skydd, ge torra kläder eller en filt och låt personen ligga ner och värma upp sig. Men var lite försiktig med alltför snabb uppvärmning; i en varm dusch kan blodtrycket plötsligt sjunka och personen svimmar. Ge absolut inte personen någon alkohol. Alkohol utvidgar blodkärlen och kan därför leda till en medicinsk chock vilket är mycket allvarligt.

Har personen sluta ha frossa och skaka är det allvarligt. Det finns risk för hjärtfunktionsstörningar. Här handlar det i första hand inte om uppvärmning, utan om att avbryta nedkylningen. En människa med hypotermi är trött och förvirrad, har svårt att koordinera rörelser, är okänslig med minskad talförmåga och desorientering. Uppvärmningen måste ske långsamt och kontrollerat. En för snabb uppvärmning kan orsaka mycket allvarliga komplikationer.

Börjar denna nedkylda personen känna en känsla av värme och vill klä av sig så är detta ett tecken på hypotermi och relativt svår grad.

Bra att ha i sjukvårdslådan


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2021-12-27 02:30 och är visad 1551 gånger.