Brännskador

Då man talar om brännskador tänker de flesta på skador orsakad av eld eller kokhett vatten. Men brännskador kan också uppstå av solen och friktion emot exempelvis ett rep som rör sig fort genom en hand eller runt ett ben. Mer ovanliga orsaker till brännskador ombord är kontakt med elektricitet, blixtnedslag och brännskador orsakade av frätande ämnen samt het brandrök som kan ge brännskador i mun, hals och lungor (vilket är extremt allvarligt).

Brännskador delades in i tre nivåer/grader/djup;

  • Ytlig delhudsbrännskada (första gradens brännskada/överhuvdsbrännskada). Överhuden skadad. Huden blir röd och svider.
  • Djup delhudsbrännskada (andra gradens brännskada/delhudbrännskada). Överhud och läderhud skadad. Huden blir röd och svullen. Det uppstår blåsor i huden och man upplever smärta, ibland mycket kraftig, då nervändarna är skadade.
  • Fullhudsbrännskada (tredje gradens brännskada/underhudsbrännskada). Alla hudlager skadade. Även underliggande vävnader kan ha skadats. Huden blir brun eller svart och oelastisk. Känselnerverna är förstörda och tillståndet är inte smärtsamt, dock kan personen känna smärta men då ej från området som är tredje gradens brännskadat.

Ett enkelt sätt att "mäta" hur omfattande en brännskada är att jämföra skadans storlek med den skadades hand. Den yta som handen kan täcka motsvarar cirka 1% av kroppens yta.

En person som har fått en brännskada kommer att ha mycket ont och sannolikt få ännu mer ont efter en tid. Den behandling som kan göras ombord på en båt är att om möjligt kyla med svalt vatten, ge smärtlindrande läkemedel (med paracetamol) samt rengöra och lägga om brännskadan med för därav anpassat förbandsmaterial. Är brännskadan omfattande kommer personen att läcka ut mycket vätska genom brännskada som måste kompenserar för genom intagande av dryck och/eller vätskeersättning. Eventuella fastbrända kläder (eller annan material) skall inte avlägsnas innan läkare så har instruerat dig.

Bra att ha i sjukvårdslådan


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2021-12-27 02:30 och är visad 1499 gånger.