Introduktion / Hjälp

I detta avsnitt finns hjälp rörande hur våra utbildningsmaterialet används. Bildexemplen är ifrån vårt utbildningsmaterial för förarintyget men detta utbildningsmaterial fungerar på samma vis.

Kapitel-menyn

Menyn i vänsterkanten innehåller alla kapitel och avsnitt. Den expanderar automatiskt och visar de avsnitt som ingår i valt kapitel.


Menyn på små bildskärmar

Kapitel-menyn visas i vänsterkant på bildskärmen om den får plats. Annars ersätts den automatiskt av en meny-symbol uppe i högra hörnet av bildskärmen.


Genom att klicka på meny-symbolen öppnas menyn upp framför sidans innehåll. Menyn stängs genom att klicka på det röda krysset som ersatte meny-symbolen då menyn öppnades.


Söka i utbildningsmaterialet

Allt text i utbildningsmaterialet är sökbar. Klicka på sök-ikonen uppe i högra hörnet.


En sökruta öppnas då. Skriv in det ord du söker efter och klicka sedan på "Sök"-knappen bredvid sökrutan.


Klicka på det kapitel eller avsnitt du vill öppna. Väl inne på en sida använder du sökfunktionen i din webbläsare. Denna aktiveras normalt genom att trycka på Ctrl+F (F för Find). Skriv sedan det du söker efter på sidan i sökrutan och bläddra med pilarna upp och ner för att växla mellan de olika träffarna på sidan.

Skriva ut avsnitt

Längst ner i webbläsarens fönster finns en menyrad som bland annat innehåller en ikon i form av en skrivare. För att skriva ut aktuell sida/avsnitt klickar man på denna ikon. Den aktuella sidan öppnas då i ett nytt fönster där bland annat menyn och sidhuvudet inte visas. Skriv ut därifrån så erhålls en ren och lätt läsbar utskrift.


Notera att alla webbläsare hanterar utskrifter olika. Utbildningsmaterialet har en layout som är anpassad för bildskärmen. Hur webbläsaren formar om detta för utskrift är olika i alla webbläsare och inget vi kan styra över.

Spara avsnitt som PDF-fil eller HTML

Olika webbläsare hanterar att spara ner webbsidor på olika vis. Två sätt att göra det på är;

  • Öppna menyn i webbläsaren, klicka på Arkiv, klicka på "Spara sidan som...". Följ därefter anvisningarna i webbläsaren.

alternativt

  • Påbörja en utskrift av sidan enligt "Skriva ut avsnitt" ovan. Istället för att skicka utskriften till en skrivare så välj där istället en PDF-skapare och följ därefter anvisningarna i webbläsaren. En PDF-fil kommer då att skapas för aktuellt avsnitt som kan sparas och skrivas ut på sedvanligt vis.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2022-02-21 09:58 och är visad 1495 gånger.