SSB-radio (MF/HF, kortvåg, mellanvåg)


SSB-radio

En SSB-radio (även kortvåg- eller mellanvågsradio) är en radioutrustning för kommunikation främst på mellanlånga avstånd (50-500M) till väldigt långa (obegränsad räckvidd). Att kommunicera med båtar och landstationer på andra sidan jorden är inget konstigt allt. En SSB-radio kan normalt ställas in för lyssning på ett mycket stort spektrum av frekvenser (allt ifrån långvåg till VHF och hos många apparater ännu högre frekvenser).

Licenser

För att få använda en SSB-radio krävs minst en licens/intyg/certifikat.

  • LRC (Long Range Certificate) (för de marinafrekvens-banden). Detta intyg är för de flesta något enklare att ta än amatörradiocertifikatet då det omfattar mycket lite teknikkunskaper. En nackdel med LRC är att många seglare bara har amatörradiocertifikat och vill man då tala med dem räcker det inte med ett LRC.

eller ett

  • Amatörradiocertifikat (för amatörradiofrekvens-banden). För att ta amatörradiocerifikatet krävs förutom kunskap i hur radion används och hur man beter sig när man pratar i radio också en del tekniska kunskaper om radio, dess uppbyggnad, elsäkerhet och elektronik. Det gamla kravet om telegrafi (morse) är borttagen sedan många år. En nackdel med amatörradiocertifikatet är att inget man skickar över radio får vara kommersiellt. Man får därför exempelvis inte skicka jobbmail eller beställa varor av en leverantör. Trots denna regel så sker denna typ av kommunikation regelbundet ändå och så länge det är "i mindre omfattning" och "för husbehov" så är det sällan någon protesterar.

Många långfärdsseglare har bara ett amatörradiocertifikat men båda ger obegränsad möjlighet till radiokommunikation.

Utrustningen

En SBB-radio-anläggning består av flera komponenter;


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2021-12-26 16:41 och är visad 2058 gånger.