AIS


AIS-transponder

AIS (Automatic Identification System) är ett system där båtar och fartyg med hjälp av en så kallad AIS-transponder, via radio, "utbyter" bland annat namn, position, fart och kurs med varandra.


AIS spår

Detta gör att man på en speciell AIS-display, en sjökortsplotter eller en dator kan se andra båtar och fartyg. Detta är ett fantastiskt bra hjälpmedel!


AIS

Det finns också så kallade AIS-mottagare som enbart tar emot information ifrån andra utan att skicka någon. Dessa är billigare än en AIS-transponder men då med nackdelen att din båt inte syns på andra båtar och fartyg utrustade med AIS.

Kommersiella fartyg är normalt utrustad med en AIS-transponder av typ Klass A medan fritidsbåtar normalt är utrustade med en transponder av Klass B. Klass A är avsevärt mer avancerad än Klass B och skickar mer information om fartyget, uppdateras oftare och använder dubbla frekvenser för att höja säkerheten ytterligare.

Fördelar


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2021-12-26 16:40 och är visad 1421 gånger.